Cedertræ

Nordisk Højbed er specialister i at bygge højbede og plantekasser i sibirisk cedertræ. Sibirisk cedertræ har en særlig status i  en rig russisk tradition for at forholde sig magisk til naturen. I Rusland har folk altid haft en særlig respekt for netop dette træ og har erfaring med dets helbredende egenskaber. De kalder det sibiriske cedertræe for ”Alle træers Tsar”.

Den russiske forfatter Vladimir Megré beskriver i sine bøger sit møde med naturkvinden Anastasia i den sibiriske Taiga. Megré går i lære hos Anastasia for at lære om den sibiriske natur. Han kalder det sibiriske cedertræ Den ringende ceder.  Historien er, at  træerne, som strengt taget er en sibirisk-hvid-fyr, efter 500 års levetid har accumuleret så meget energi, at de begynder at give en ringende eller syngende lyd fra sig. Træer ringer i vinden, men Den ringende ceder ringer uden vind eller andre ydre påvirkninger. Det opleves som, at skoven taler til dig. Megré beskriver træets helberdende egenskaber mod mange sygdomme og hævder, at Den ringende ceders har stærkere helbredende egenskaber end det  klassiske Libanon-cedertræ, som kendes fra Det Gamle Testamente.

Den ringende ceder har en gennemsnitlig levetid på 300-350 år. Men træet kan blive 800-850 år gammelt. Træets modne størrelse er 30-40 meter. Det kan klare at vokse under meget lave temperaturer, helt ned til -60 grader. Den ringende cerder vokser derfor bedst i kolde temperaturer, i kontinenttalt klima med lange snerige vintre og moderate ikke for varme somre.  I den sibiriske Taiga i Vest.Sibirien er Den ringende cerder det dominerende træ. De lokale beboere høster en slags pinjekerner fra træets kogler, såkaldte cedernødder, som det kendes fra Italien. Fra cedernødder udvindes kulinariske olier.

Den ringende ceder er et smukt træ. Ikke kun når det rejser sig som Tsar i naturens hieraki, men også når vi anvender det som materiale. I Danmark anvendes det typisk som beklædningsbredder til huse, og hos Nordisk Højbed, som træ til højbede og plantekasser. Det er et langsomt voksende træ, som gør boniteten i træet højere end i det klassiake cerdertræ. Træet får således en større brudstyrke end det klassisk cedertræ, men er stadigvæk en let træsort. Den ringende cerder har samtidig en høj koncentration af ateriske olier, såkaldte oxiner, som det fx kendes fra tic træ. Ateriske olier gør træet robust, så det ikke revner, ikke rådner og ikke vrider sig. De gør, at træet er roligt. Nordisk Højbed får høvlet Den ringende ceder i specialdesignede træprofiler og stolper i Danmark til vores højbede og plantekasser.

Den ringende ceder er biologisk kusine til det klassiske Libanon cedertræ, men tilhører strengt taget hvid-fyrs-gruppen. Den ringende ceder er en art af den mere kendte Cembratal, som vi i Europa kender som Tyroler-ceder, og som vokser i Alperne og Karpaterne. Cembratal betyder “fra Cimbra”, som er en dal i Tyrol. I Asien er Den rimngende cerders nærmeste slægtning Koreansk-hvid-fyr. I Nordamerika er træets tætteste slægtning Østlig-hvid-fyr, som især vokser i Canada.